Klub Absolwentów UWłączymy, inspirujemy i angażujemy

Pokaz Porady Warsztaty

Zielone kulinaria. 5 kroków do lepszego i zdrowszego życia. Cykl „Letnie śniadania z pasją”.

7 lipca 2018
Flora Caffe, Ogród Botaniczny UW, Al. Ujazdowskie 4

Klub Absolwentów UW zaprasza na 1. śniadanie z cyklu Letnie śniadania z pasją. Lipcowe spotkania Klubu Absolwentów UW. Do udziału w cyklu zapraszamy całą społeczność UW (#JestemzUW) – absolwentów, studentów, doktorantów, badaczy i pracowników uczelni.

Letnie śniadania z pasją to propozycja utrzymania kontaktu z uczelnią po zakończonym cyklu debat „Widoki na przyszłość” i podjęcie tematów z szeroko rozumianej kultury, sztuki i zdrowia, które nie zmieściły się w cyklu spotkań i dyskusji w tym roku akademickim. To projekt angażujący absolwentów UW wokół wspólnych zainteresowań z różnych dziedzin: turystyki, sportu, muzyki, filmu, teatru, malarstwa, rękodzieła, mody itp.

Uniwersytet Warszawski to obecnie kilkaset tysięcy absolwentów, często najlepiej wykształconych, najbardziej twórczych i ambitnych przedstawicieli swoich pokoleń. „Ludzie UW” prowadzą fascynujące badania o międzynarodowym znaczeniu, tworzą wpływowe firmy oraz instytucje, a także zmieniają otaczającą nas rzeczywistość poprzez działania społeczne i kulturalne. To właśnie te działania chcielibyśmy ukazać w cyklu Letnich śniadań z pasją. Chcielibyśmy, aby letnie spotkania były inspiracją do powstania klubów zainteresowań w Klubie Absolwentów UW. 

Każdy z nas marzy o wspaniałym życiu w dobrobycie, zdrowiu, o sprawnym ciele. Co sprawia, że jesteśmy szczęśliwi, zdrowsi, piękniejsi i długowieczni? Połączenie doświadczeń smakowych, estetycznych, muzycznych i poznawczych to idealny przepis na to, aby poszukać odpowiedzi.

Dobre i wspólne jedzenie zbliża do siebie ludzi. Proste potrawy przygotowane z dobrej jakości produktów doprawione aromatycznymi ziołami będą bohaterami naszego spotkania. W śniadaniowym menu zagoszczą warzywa, kiszonki, owoce, nasiona oraz  rośliny strączkowe. Na stole pojawią się między innymi: roladki z grillowanej cukinii, pieczone buraki z kozim serem, zielony sok, egzotyczna sałatka za fasolą, wody smakowe.

W programie:

1 krok odżywianie –  sekrety i wspaniałe właściwości prostych i zaskakująco smacznych posiłków – szybkie porady dla „zielonych”. Do czego pasują zioła? Jakie są atrybuty świeżych ziół?

2 krok zdrowie – jako dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny.

3 krok uroda – wewnętrzne i zewnętrzne piękno życia. Natura w naszym życiu. Jak dać sobie i najbliższym jeszcze więcej energii.

4 krok edukacja i suplementacja – jak oczyścić swój organizm z trucizn cywilizacji?

5 krok muzyka – niezwykłe zalety dźwięków jako cudowne źródło przyjemności i rozrywki. Muzyka na żywo z kompozycjami w wykonaniu Krzysztofa Gwiazdy.

Warsztaty poprowadzą:

Sława Sznajder-Kuźnicka – właścicielka Flora Caffe

Mariola Szustak – Prezes Fundacji Kobieta w Rozwoju

Agnieszka Szkop-Gwiazda – absolwentka PSM ART WZ UW, Prezes Fundacji Gwiazd-Pięknie Żyć

Krzysztof Gwiazda – kompozytor, śpiewak operowy, pedagog.

czas: 7 lipca 2018 w godzinach 11.00-14.00

miejsce: Ogród Botaniczny UW, Flora Caffe, Al. Ujazdowskie 4

Moderator: Monika Sarnecka (absolwentka WNE i WZ UW)

Bezpłatna rejestracja (ilość miejsc ograniczona): https://lipcowe-1sniadanie2018-klubu.evenea.pl

Mariola Szustak –  biolog, pedagog, kosmetolog, trener biznesu, life coach,   matka, żona, kobieta spełniona.

Pomysłodawczyni i prezes Fundacji Kobieta w Rozwoju.

Ambasadorka projektu Sukces TO JA, największego ogólnopolskiego programu wspierającego aktywność zawodową kobiet.  

Pasjonatka holistycznego podejścia do życia co zaowocowało marką Szustak Holistic&Beauty,   gdzie w swoim salonie i na warsztatach łączy piękno, zdrowie ciała i umysłu.

Wyzwania napotkane na drodze dały jej wiedzę i doświadczenie, aby zrozumieć kobiece dylematy, rozterki i pomóc znaleźć odpowiednią ścieżkę.

Jest ogromną inspiracją i motorem do zmiany dla wielu kobiet.                                                 Inspiracje czerpie z podróży, spotkań i historii o ludziach, miejscach, wydarzeniach.

Agnieszka Szkop-Gwiazda – pedagog,   absolwent podyplomowych studiów menedżerskich dla twórców, artystów i animatorów kultury (WZ UW). Menadżer z 25-letnim doświadczeniem biznesowym, producent muzyczny. Zarządzała firmą szkoleniową Centrum Kreowania Liderów i współtworzyła markę Domy Konesera, gdzie  zbudowała kuchnię niestandardowych połączeń i wyrazistych smaków opartych na sezonowych i lokalnych produktach.

Prezes Fundacji Gwiazd – Pięknie Żyć.                                                                                                   Menadżer kultury, promotor zdrowego stylu życia i dobrego samopoczucia. Proponuje i przygotowuje potrawy proste, dobrej jakości z naturalnych składników. Wokół stołu gromadzi rodzinę, znajomych i uczestników projektu Muzyka i Smaki. Stół jest jak scena, jest miejscem wielu zdarzeń. Przy stole się zaprzyjaźniamy, droczymy,   rozmawiamy, szukamy sensu. Lubi miejsca z duszą, eksperymenty kulinarne i odkrywanie polskich tradycji i zwyczajów.

Krzysztof Gwiazda – muzyk, bas, baryton, kompozytor, autor piosenek dla dzieci, pedagog.
Artysta obdarzony wspaniałą siłą i barwą głosu, ceniony za szeroki repertuar i wspaniały kontakt z publicznością, dzięki czemu na długo pozostaje w sercach widzów. Wielokrotnie nagradzany za osiągnięcia artystyczne dzieci i młodzieży. Reżyser i producent sztuk teatralnych z udziałem dzieci i młodzieży w tym niepełnosprawnych. Pianista, akordeonista występujący w duecie Akordeon i łyżki. Lubi naturę, spacery z psami, docenia smak polskiej tradycyjnej kuchni w połączeniu z nowoczesną formą i lekkością.

fot. Paweł Czajkowski

Ta strona wykorzystuje ciasteczka ("cookies") w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Czy wyrażasz na to zgodę?